2013 Château Coucheroy - En seriös, balanserad och elegant vit bordeauxskapelse

Livets Goda 31 Oct, 2017
Vin Den 9:e september i år så fyllde appellationen Pessac-Léognan 30 år och en av områdets stora förgrundsfigurer är André Lurton, nu 93 år gammal, som betytt mycket för området, som tidigare var en del av ursprungsbeteckningen Graves och ligger i dess norra delar. Men redan från början ansåg André att områdets speciella egenskaper skulle premieras med en egen appellation. Han arbetade därför under 23 års tid mycket enträget med lobbyverksamhet och förhandlingar tills det äntligen bar frukt den 9 september 1987. I veckans Dryckestips lyfter vi fram det vita Bordeauxvinet Chateau Coucheroy från Lurton och appellationen Pessac-Léognan.

Livets Goda om 2013 Château Coucheroy
Detta är ett vin som vi alltid under många år ansett mycket underskattat av många och det har nog att göra med att det helt enkelt inte kostar mer. Kan ett vitt vin från Bordeaux i denna prisklass verkligen fungera? Jodå, det fungerar alldeles utmärkt. Frukten är till sin struktur ren, stark och fyllig i sin snyggt torra slankhet med en skönjande mineralisk grund, som sällskap med en nästan chardonnaylik krydda och syrlig fräschör.

Pratar vi doft och gom-inslag så är det orange citrustoner, gröna äpplen, eleganta sparris och svamphintar, återhållsam honungsstringens och vegetala bär inslag av färskt gräs och svartvinbärsblad. Allt håller ihop mycket snyggt. Finishen har även en bra längd och frukten har starkt fäste hela vägen och vi noterar den stora lagringspotentialen vinet uppvisar.

Summa summarum så är det här en seriös, balanserad och elegant skapelse signerad André Lurton. Och som sagt den monetära insatsen som krävs för en flaska eller två är ytterst blygsam, så det är liksom bara att inmundiga på i glatt humör…

90 poäng, Livets Goda

2013 Château Coucheroy
Art.nr 4136, 12,5% (750 ml), 129 kr
Bordeaux, Frankrike

Mer om Pessac-Léognan
Pessac-Léognan består av 1700 hektar vinodlingar och innefattar 75 olika slott. 80 procent av produktionen är röda viner och resterande 20 procent är vita. Den speciella jordmånen i området består av grus och sten, upp till 8 meter djupt på vissa ställen, och med en kalkstensjord därunder. Denna väldränerade jord ger bra förutsättningar för de vita vinerna som också ofta har en stor potential att åldras fördelaktigt, inte sällan över 20 år.

Som notis kan även nämnas att André Lurton var president för syndikatet som företräder producenterna i Pessac-Leognan mellan 1987 och 2005.


2014 Barbera d’Asti Superiore – en hyllning till Enzo Bartoli

Vin Vingårdarna kring städerna Alba, Asti och Nizza Monferrato är barbera-druvans…
24 Nov, 2017

Dryckesauktionen i november – en sammanfattning

Vin Auktionen började som vanligt med champagne och av de drygt…
23 Nov, 2017

Dead Rabbit, NYC kommer till Stockholm

Whisky och Bourbon Sveriges prestigefyllda barutmärkelse, Bartenders' Choice Awards, bjuder i samarbete med…
23 Nov, 2017

Poppels - Västsveriges 7:e snabbast växande företag

Whisky och Bourbon Vid Dagens Industris årliga Gasellgala prisades Poppels Bryggeri som Västsveriges…
23 Nov, 2017

Old Winter Ale is coming

Whisky och Bourbon Det är återigen julölssäsong på Systembolaget och Old Winter Ale…
21 Nov, 2017

Årgångsmust från Solnäs Gård

Övrigt Solnäs Gård är en fruktodling och ett uppskattat utflyktsmål med…
21 Nov, 2017

Nyhet i december - Big Drop Brewing Co Milk Stout Alcohol Free

Whisky och Bourbon Alkoholfri öl ser vi mer och mer av på den…
20 Nov, 2017

Vinet & Maten inspiration - Torskrygg på het tomat- & vinsås

Vin Livets Godas Vinet & Maten redaktion har senaste tiden experimenterat…
20 Nov, 2017

Kilchoman Vintage 2009 - den hittills äldsta utgåvan kommer till Sverige

Whisky och Bourbon Från det lilla familjeägda gårdsdestilleriet lanseras nu Kilchoman Vintage 2009.…
8 Nov, 2017
Artikelarkivet