Årets exklusiva samlarutgåva från Jura - Tastival 2017

Livets Goda 18 Sep, 2017
Whisky och Bourbon ”Feis Isle” är en veckas lång festival på de skotska öarna Islay och Jura. Varje destilleri på dessa öar tilldelas sin dag där de öppnar sina dörrar för att välkomna besökare från hela världen för att visa sitt utbud, bjuda på whisky och inspirera till nya sätt att njuta av whisky – både för nybörjare såväl som whiskyexperter. Varje år under denna festival lanserar Jura Whisky en ny exklusiv och limiterad flaska vilken har döpts till Jura Tastival. Årets utgåva är i sedvanlig ordning ofiltrerad och cask strength, och dess sprit har förädlats i både nya fat av amerikansk vitek, samt äldre bourbonfat och handplockade Port-pipes från Dourodalen och producenten Graham´s. Totalt har 3200 flaskor buteljerats varav 650 numrerade buteljer har hittat sin väg till Sverige.

Livets Goda om Jura Tastival 2017
Alla utgåvor har varit bra, men Tastival 2017, den fjärde i ordningen, vill vi nog påstå känns som den mest komplexa och homogena så här långt. Den finstämda aromen av ljung och skog, tillsammans med hintar av honung, cigarrhumidor och lädersoffa som letar sig upp i våra små söta näsor framkallar sinnligt behag.

I gom fylls det på med toner av körsbär, toffée och diskret torv med en salmiak-viol stringens, toppat av florala vindar och en läcker sälta från havet. En snygg och kryddig sötma sällar sig till sällskapet och läckert silkiga tanniner och fattoner som känns sådär mogna med lite ålder lägger en snygg matta.

Det här är en expressiv whisky med distinkt elegans, som är torr samtidigt som den är karamelliserat fyllig, och i bakvattnet av detta så har den även en balanserad kraft där de 51 alkoholprocenten integreras exemplariskt, varpå eventuell vattning av whiskyn känns överflödig. Tastival 2017 är en gentleman med finess och känsla, och precis som med tidigare utgåvor så har man här fått till en lysande samlarwhisky…och konsumtionsupplevelse. Två buteljer får det således bli…

94 poäng / Livets Goda

Jura Tastival 2017
Nr 40451, 51% (700 ml), 1 185 kr Jura, Skottland

Whiskyn kan ni beställa via Systembolaget här >>

 

Ni finner även whiskyn på Livets Goda Fine Wines här >>

 

 

 


Noga utvalt från Kafferosteriet Koppar - N°7 Papua Nya Guinea

Vin Eastern Highlands i Papua Nya Guinea är en av de…
21 Sep, 2018

Fyra favoriter i dagens Systembolagslansering

Vin Idag klockan 10:00 är det dags för ett nytt nyhetssläpp…
21 Sep, 2018

Hanna Eriksson är Sveriges bästa kvinnliga sommelier 2018

Vin Finalen i årets upplaga av Lily Bollinger Award är avgjord.…
18 Sep, 2018

Höstens lagerrensning hos Winefinder är här!

Vin Nu startar Winefinder höstens stora lagerrensning. Över 100 viner ska…
17 Sep, 2018

Matkassen fyller 10 år

Mat och Restaurang I våras var det 10 år sedan matkasseföretaget Matkomfort grundades…
17 Sep, 2018
Artikelarkivet