Systembolaget stoppar Fulget 2011 – vinet är alldeles för bra

Publicerad 2013-06-13 av Anders Enquist

Vin I ett pressmeddelande från importören Spruce Up meddelas att samtliga flaskor av det vita vinet Fulget 2011 som skulle ha släppts på butikshyllor lördagen den 1 juni, har av Systembolaget plockats bort i sista stund och därmed stoppat lanseringen. SB meddelade leverantören sitt beslut per telefon kl 16.41 den 30 maj. Alla buteljer skickas tillbaka på leverantörens bekostnad. Systembolaget annullerar sitt inköp och importören sitter nu med 6 000 flaskor i knäet och förluster på hundratusentals kronor. Dessutom förbehåller Systembolaget sig rätten att kräva skadestånd för uteblivna intäkter på alkoholförsäljning.

FULGETSUECIA2011flaska(1)(2).jpg Kåre Halldén är VD för dryckesleverantören Spruce Up/Goda Spanska Viner som vann Systembolagets upphandling med detta internationellt välkända och hyllade spanska albariñovin.

Vad har hänt?
- Statsmonopolet hävdar att vinet som levererats till butikerna i slutet av maj 2013 inte smakar och doftar som det vin som lämnades in till upphandlingen i början på januari, alltså nästan ett halvår tidigare.

Håller du med om det?
- Inte alls. Jag anser att det smakmässigt är exakt samma vin. Systembolaget anser däremot att det vin de fått levererat till butikerna är mycket bättre än det som vann upphandlingen i början på året.

Menar du alltså att Systembolaget reklamerar ett vin som är bättre än det som de har beställt? Och som i sin tur var bättre än 50 andra viner som de provat i den ursprungliga upphandlingen?
- Korrekt. Två av tre smakexperter på Systembolaget tyckte att vinet som levererades till butikerna var klart bättre än det som vann upphandlingen. Systembolaget har presenterat en rapport fylld med strikta argument för varför vinet kan stoppas i enlighet med inköpsvillkoren. De har kollat med sina bolagsjurister och deras case är vattentätt.

Har inte Fulget 2011 fått fina rekommendationer i den svenska vinpressen?
- Det stämmer. Vinjournalisterna har provat exakt samma vin som levererades till butikerna i slutet på maj. Dessa så kallade lanseringsprover lämnades in till Systembolaget redan i slutet på mars. Efter det att statsmonopolet gjort sin kvalitetskontroll av flaskorna kontaktade jag den ansvarige inköparen och frågade om det fanns något att invända mot vinet. Det fanns det inte. Och detta är huvudpoängen i min kritik mot Systembolaget, hur detta ärende har hanterats: där och då, och på en direkt fråga, hade Systembolaget kunnat meddela att de hade en avvikande uppfattning och vi hade i god tid kunnat undvika hela den uppkomna situationen. Det gjorde man alltså inte, utan tvärtom. För att göra saken etter värre, väntar man sedan ända in till sista sekunden med att meddela att man drar tillbaka vinet från hyllorna. Därför anser jag att Systembolaget har ett affärsmoraliskt ansvar i den uppkomna situationen som man inte kan vifta ifrån sig hur som helst.

Nyligen skickade Kåre ut ett pressmeddelande i samband med att radioprogrammet Kaliber i P1 uppmärksammade arbetsförhållandena för chilenska vingårdarbetare och hur dessa gick i otakt med Systembolagets uppförandekod. Där kritiserade han Systembolagets implementering av CSR-arbetet ur ett leverantörsperspektiv, som bland annat handlar om det etiska ansvar man som företag ska ta när man gör affärer. Samtidigt hävdade Kåre att dryckesleverantörer inte öppet vågar kritisera sin största kund. Vilket också vi här på Livets Goda så ofta påtalat.

Misstänker du att det finns ett samband mellan din offentliga kritik av Systembolaget och att försäljningen av vinet plötsligt stoppats?
- Jag har inga bevis för det, så det vore dumdristigt av mig att föra fram en formell anklagelse. Det enda jag i efterhand kan konstatera är att inga invändningar fanns mot vinet före det att jag framfört kritik mot Systembolaget. Efter kritiken blir exakt samma vin stoppat med största möjliga ekonomiska skada för mitt företag och med hot om rättsliga åtgärder. Om du vore i mina skor, hur skulle du ha resonerat?

Hur ska man göra om man vill köpa albariñovinet Fulget?
- Från den 1 augusti kommer Fulget 2011 att finnas på Systembolagets beställningssortiment. Men redan idag kan du beställa vinet för endast 98 kronor flaskan genom att fylla i en så kallad privatimportförfrågan på Systembolagets hemsida (http://www.systembolaget.se/Tjanster/Privatimport/Lagg-till-dryck/). Vi tar ingen extra avgift för detta.
- Vinet heter alltså Fulget 2011, producenten är Maior de Mendoza, importören heter SPRUCE UP! AB och priset är 98 kronor per flaska (750 ml). Kommer i lådor om 12 buteljer om man önskar en hel låda. För restauranger är priset 65 kr ex moms/flaska. Rabatt ges vid större beställningar.

För ordningen skull har Livets Goda bett om en kommentar från Systembolaget om det hela...

Kommentera

smorrebrodprimator-2.jpg

Två Små Svin – Stället för smörrebröd, snaps och tjeckisk öl

Publicerad 2017-02-16 av Livets Goda
ETTAN(2).jpg

Ladda ner Nyhetsbilaga Februari med nyheterna som lanseras imorgon 17/2

Publicerad 2017-02-16 av Livets Goda
Liten Vinetmaten allegrini.jpg

Torsdagsinspiration från Livets Goda - Blomkålspizza och Palazzo della Torre

Publicerad 2017-02-16 av Livets Goda
Destillat3(VIV2016).jpg

I helgen är det äntligen premiär för Stockholms nya dryckesmässa

Publicerad 2017-02-16 av Livets Goda
Mackmyra.jpg

Sverige har fått sin första tolvåriga whisky

Publicerad 2017-02-15 av Livets Goda
2017-02-09 Nigab - Pontus 030.jpg

En intervju med Pontus Bontegard om livet som ambassadör för Hendrick´s Gin

Publicerad 2017-02-15 av Livets Goda
fav17-2.jpg

Våra 10 favoritviner som lanseras på fredag

Publicerad 2017-02-15 av Livets Goda
Jose Cuervo.jpg

Jose Cuervo släpper exklusiv upplaga av Reserva de la Familia på Systembolaget i februari

Publicerad 2017-02-15 av Livets Goda

Premiär för Brekeriets nya suröl Picnic Sunrise på Bottle Shop

Publicerad 2017-02-10 av Niklas Jörgensen

Skåla i röda rosor på Alla Hjärtans Dag - ny sifo visar att 2 av 5 uppvaktar sin partner på tisdag

Publicerad 2017-02-10 av Livets Goda

Sickla Bryggeripub - unikt koncept vidgar marknaden för hantverksöl

Publicerad 2017-02-10 av Livets Goda

Ruination Double IPA och smörrebrödsrecept från Två Små Svin

Publicerad 2017-02-09 av Livets Goda

Martin Schmetzer i ny kampanj för Henkell Alkoholfri

Publicerad 2017-02-09 av Livets Goda

"NAS-whisky är här för att stanna"

Publicerad 2017-02-09 av Livets Goda

Ökat intresse för hälsosam mat i Sverige

Publicerad 2017-02-09 av Livets Goda

Sassicaia vertikal 2013-1968

Publicerad 2017-02-07 av Andreas Larsson

Sök i artikelarkivet