Mariestads Dampfbier - Kanske den bästa buteljeringen hittills, 94p!

Whisky och Bourbon Mariestads Dampfbier blir den sjätte utgåvan i Mariestads limiterade serie öl och är bryggmästare Richard Bengtssons tolkning av det öl som brukar kallas ång-öl eller steam beer. Ett öl som började bryggas på den amerikanska västkusten under guldruschens dagar i slutet av 1800-talet. "Den Stora Smakresan” är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco inspirerade Richard att göra ett ångöl, eller dampfbier som tyskarna säger. Whisky & Bourbon har naturligtvis provat ölen.

Whisky & Bourbon Mariestads Dampfbier 
Direkt i glaset när de inbjudande aromer sprider sig och där vi finner en rik fruktighet med en lätt, skön humlebeska med inslag av tropiska frukter i stil med mango, aprikos, persika, citrus och apelsinskal, ja, då känner vi oss väldigt belåtna. Det är snyggt, elegant, rikt och ger lovande förhoppningar om den fortsatta smakresan in i denna brygd. Det blir en fortsatt bra resa, för det här är en öl som är underbart smakrik, komplex och stilfull. Sötman är mycket väl avvägd, en fyllig rondör ger rikedom och alkoholhalten känns perfekt avvägd. I all denna elegans finns det ett bra, beskt motstånd som ger denna öl en fin karaktär med bra lager i strukturen. Det blir aldrig tillrättalagd men väldigt estetiskt och smått poetiskt i dryckesupplevelsen. Återigen visar bryggmästare Richard att det finns ett stort djup och kunskap inom Mariestads och att det går att göra småskalig magnifik ölkärlek i en storskalig miljö. Det här gillar vi och frågan är om inte det här kan vara en av de bästa buteljeringarna av Den Stora Smakresan hittills? Vi säger så tills vidare…    

94 poäng / Whisky & Bourbon    

Lansering på Systembolaget den 1 maj
Mariestads Dampfbier finns i en limiterad upplaga på 2 000 buteljer.  Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Idag den 1 maj lanseras den i Systembolagets beställningssortiment med artikelnummer 89215-01. Pris: 199 kr  
Ölen beställer ni här på Systembolaget >>

Se Den Stora Smakresans film 2017 om Mariestads Dampfbier 

Vill du läsa mer om Richard Bengtssons Dampfbier och ta del av Thomas Sjögrens (Årest Kock 2015) matchade recept till ölen? Ladda ner Whisky & Bourbons specialartikel om årets utgåva av Mariestads Dampfbier här >>  

 

 

 

 

Vill du läsa mer om förra årets Smakresa längs Inlandsbanan, eller fördjupa dig om Richard Bengtssons tidigare brygder från Den Stora Smakresan? Ladda ner Whisky & Bourbons Special om Den Stora Smakresan här >>

 

 

 

Foto: Jonn.se


Kommentera


Konstnären JonOne designar Hennessy VS i begränsad upplaga

Whisky och Bourbon Hennessy är stolta att presentera den kände konstnären JonOne som designer av 2017 års Hennessy Very Special Limited Edition. Den…
22 Sep, 2017

LG-Tipsar: Zenato Alanera Veronese 2015

Vin Sedan 1960 har Zenato skapat viner från Valpolicellaområdet och än idag drivs företaget inom familjen med Alberto Zenato (son till…
22 Sep, 2017

Miltonduff och Glenburgie – sällsynta droppar från Ballantine’s lanseras som single malter

Whisky och Bourbon I höst gör de "solokarriär": Miltonduff och Glenburgie. Dessa två destillerier har varit grundpelarna bland många ingredienser i Ballantine’s berömda…
21 Sep, 2017

Imponerande från Västerbotten - Livets Goda provar Brännland Iscider

Vin Livets Goda har till och från de senaste åren följt Andreas Sundgrens utveckling med hans Brännland Cider uppe i Västerbotten.…
21 Sep, 2017

Winemakers Dinner med Bollinger och importören Arvid Nordquist på At Six i Stockholm

Vin Sagan om Bollinger började redan 1829 med en äventyrlig aristokrat och två vinexperter. Men det skulle bli en kvinna som…
21 Sep, 2017

Livets Goda lagar mat; Pappardelle kantareller och mustig sås

Vin I dagarna har Livets Goda stått vid spisen igen, och denna gång har vi lagat en härlig papardelle med kantareller…
20 Sep, 2017

10 måste-köptips inför lanseringen imorgon på Systembolaget

Vin Premium Morgonens lansering innehåller många riktigt bra favoriter. Om möjlighet ges, köp varenda butelj och njut under kommande höst och vintermånader.…
21 Sep, 2017

Faustino i gastronomiskt partnerskap med spansk stjärnkock

Vin Vinproducenten Faustino har nyligen lanserat ett spännande projekt tillsammans med Eneko Atxa, en av Spaniens hetaste kockar. Projektet Taste the…
21 Sep, 2017

Nu släpps årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes i Systembolagets webbportal

Vin Ett fåtal flaskor av årgångarna 1947 och 1957 från Domaine Cazes unika Rivesaltes-samling släpps exklusivt den 21:a September på Systembolagets…
20 Sep, 2017

Tips från Svensk gös: Kockens bästa tips - gös i paket

Mat och Restaurang När kocken och köksmästaren Stefan Ekengren väljer fisk blir det helst gös från Hjälmaren eller Mälaren. Svensk gös är en…
20 Sep, 2017

Världens bästa sangiovese? Dags för ny läsarprovning med Livets Goda!

Vin I dagarna gick vi ut med smyginformation till medlemmarna i Livets Godas Vinklubb om den kommande läsarprovningen med Livets Goda.…
20 Sep, 2017

Sista flaskorna av Kilchoman Loch Gorm 2017

Whisky och Bourbon Kilchoman Loch Gorm 2017 är en utgåvan i samlarformat från det lilla gårdsdestilleriet Kilchoman, som tillhör ett av de allra…
19 Sep, 2017

Blossa 17 möter Old Delhi - Mango, spiskummin och chili smaksätter

Vin Varje år reser Blossa till en ny plats för att hämta inspiration till årets glögg. 2017 har koordinaterna ställts in…
19 Sep, 2017

Sju höstdagar och sju höstviner kring 91 poäng

Vin Premium Deppa inte för att sommaren vinkat farväl och att de mörka höstkvällarna infunnit sig. Den här tiden njuter vi istället…
19 Sep, 2017

Jakten på den perfekta koppen kaffe - en intervju med Kaveh Azizan, SM-Barista

Övrigt Sedan första dagen i Kafferosteriet Koppars historia så är det Kaveh Azizian som överser alla rostningar. Inte bara är han…
19 Sep, 2017

Prissänkt riesling från Weingut Fritz Ekkehard Huff hos Winefinder

Vin Christine och Jermey Bird-Huff tillhör "Generation Riesling", vilket är en sammanslutning för unga tyska vinmakare som fokuserar på riesling och…
19 Sep, 2017

Premiär för vinnarölen Mika´s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon 6 oktober lanserar Innis & Gunn Mika’s Choice, vinnarbidraget från öltävlingen Imagine & Gunn. Mika Jeppsson från Sölvesborg deltog i…
18 Sep, 2017

Årets exklusiva samlarutgåva från Jura - Tastival 2017

Whisky och Bourbon ”Feis Isle” är en veckas lång festival på de skotska öarna Islay och Jura. Varje destilleri på dessa öar tilldelas…
18 Sep, 2017

HoReCa: Scan gårdsmärker all deras rapsgris - del 2

Mat och Restaurang Från hösten 2017 kommer Scan att gårdsmärka hela deras sortiment av Rapsgris®. Det betyder att du som restauratör kommer att…
18 Sep, 2017

Utan bin inga äpplen – Kiviks Musteri satsar på pollinatörerna

Övrigt Varje år sätts nästan 5 miljoner bin i arbete på Kiviks Musteri. De levererar en viktig ekosystemtjänst när de pollinerar…
18 Sep, 2017
Artikelarkivet