Pasta med halstrade räkor (vannamei)

Här har vi riktigt härliga smaker från havet och kusten. Solmogna tomater, basilika och vitlöksstekta råa vannameiräkor.

Ingredienser (4 personer)

Pasta
Linguini för 4 personer
4 skivor hackad lardo

Tomatröra
2 tomater
En knippe basilika, hackad
1 krossad vitlöksklyfta

Räkor
Ca 300 g råa räkor, tinade
En kvist rosmarin

Smör
Olivolja
Salt
Peppar

Gör så här:

Pasta
Koka pastan enligt anvisning minus 1 minut för att få den perfekt al dente. Häll av vattnet och vänd ner lardon och rör om så att den smälter ordentligt. Ringla olivolja över och smaka av med salt.

Tomatröra
Hacka tomaterna fint och vänd ner vitlöken och basilikan. Rör ihop på låg värme.

Räkor
Stek räkorna i en klick smör och lite olja. Vispa med rosmarinkvisten så att den ger smak och se till att räkorna suger åt sig smakerna och att de stekt på varje sida. Räkorna är klara när de har fått en fin färg och gärna också en fin stekyta.

Servering
Vänd ner tomatröran i pastan och rör om. Lägg först upp pastan och sedan räkorna ovanpå.

Passande dryck

2013 Super Substance Sauvignon Blanc
USA / WASHINGTON / NR 74295 / 750 ml / 12,5 % / 249 kr
Läcker och inbjudande doft av citrus, exotiska frukter och en lätt, murrig växtlighet och vinet fortsätter på samma inbjudande vis in i smak med rena toner av krutrök, lakrits, flintamineralitet, tropiska frukter och citrus. Strukturen i detta vin är tight sammansatt och ypperlig, och det här är inte en sauvignon blanc i typisk bemärkelse, och det säger vi med kärlek. Det finns djup, dimensioner och kraft på ett friskt och elegant vis. Läckert, långt och torrt avslut med bibehållen frukt.
Vinet adderar här en personlighet till maten, samtidigt som den nästan följer med i matens karaktär på ett riktigt läckert vis. Vidare lockar maten fram aromatiska toner och en apelsinliknande fruktighet ur vinet, medan vinet i sin tur skänker en fräschör till det hela.
Det blir som en pingismatch där det böljar fram och tillbaka i sköna dueller.
Italien och USA möter här varandra i perfekt harmoni, där båda i sin ensamhet är riktigt bra, men som i kombination bli fantastiska tillsammans.