Veckans Vintips med Anders Enquist: Kutch Pinot Noir Falstaff Vineyard

Anders Enquist 8 Aug, 2017
Vin Efter tolv år inom finansvärlden och aktiemäklare med all stress det medförde, kände Jamie Kutch, som är född och uppväxt i New York, att han ville göra något helt annat. Tanken på vin hade sedan länge fått grepp om honom och framgångarna som aktiemäklare hade hjälpt till med möjligheten att köpa och prova vin i en stor omfattning. Så både Jamie och hans flickvän lämnade två välbetalda jobb och satsade på lyckan i Kaliforniens vinbälte. Jamie kontaktade där Michael Browne på Kosta Browne som hans blev något av en mentor och rådgivare i starten.

2005 släpptes första vinet som var en Russian Valley pinot noir på 16,3 procent, och även Jamies 06:or låg på över 15 och i vissa fall 16 procent. Men efter några år hitta han formen och idag har han kommit långt bort från denna typ av alkoholstinn pinot. Vinerna ligger numera runt 13 procent och besitter en elegant, fräsch och graciös kraft med snygg fruktsyra.
Den årliga produktionen ligger idag på ca 3 000 lådor vilket Jamie säger när vi träffade honom en dag i maj på Livets Godas kontor i Stockholm att han inte har några planer på att öka. Han menar att han hittat den perfekta balansen i både kvaliteten på vinet och kontra hur mycket arbetsinsats som han lägger ner. Som han säger: ”glädjen och passionen till att göra vin får aldrig försvinna, och därför vill jag inte växa för växandets skull”. Cirka 90 procent av vinerna säljs genom firmans mejllista, men genom den svenska importören Lively Wines så finns vinerna för restauranger och i små upplagor på SB. Och skulle vinet vara slut på SB så går det ju alltid att beställa vinet enkelt via privatimport på SB.

2015 Kutch Pinot Noir Falstaff Vineyard
Sonoma County / Kalifornien / Kutch Wines / Nr 72991 / 599 kr / 95 LGP
Stram, elegant struktur med fräsch kraft. Vildhallon, smultron, körsbär och vinbär med lätt örtig hint skapar fin fruktighet med bra aromer. Ett ypperligt och välsvarvat vin som visar på Jamies finkänsla och balans mellan kraft och elegans.


Dubbla nyheter från Roccamozzi – nu i butik

Vin Tidigare i år lanserades Roccamozzi Sangiovese Toscana från Italien på…
19 Oct, 2017

Highland Park lanserar Valkyrie - först ut i ny serie

Whisky och Bourbon Highland Park presenterar stolt Valkyrie Special Edition Single Malt Scotch…
19 Oct, 2017

Mack-SM 2017 utser Sveriges godaste macka – här är finalisterna

Mat och Restaurang En riktigt god och mättande macka är något av det…
19 Oct, 2017

Bee's wrap - miljösmart matfolie

Övrigt Bee's wrap är ett smart naturligt matfolie som fungerar som…
19 Oct, 2017

Kvinnliga entreprenörer bakom Zoégas julkaffe

Övrigt Årets limiterade julkaffeblandning består av fina bönor från Zoégas egna…
19 Oct, 2017

Yasuragi lanserar nya TV-fria rum

Övrigt I en tid när vi sällan kopplar ned, utan mer…
19 Oct, 2017

Vapiano inför värderingsstyrd rekrytering

Mat och Restaurang Det krävs inga förkunskaper för att anställas på Vapiano. Restaurangkoncernen…
19 Oct, 2017

Schwapples – säsongens höstigaste fördrink

Whisky och Bourbon Nu är det höst med allt vad det innebär och…
19 Oct, 2017

Maison Perrier-Jouët presenterar en ny årgång av ikoniska Perrier-Jouët Belle Epoque 2011

Vin Efter fem års åldrande i Perrier-Jouëts källare har denna cuvée…
19 Oct, 2017

Lansering av Brutal Brewings nya Raw Law - Pineapple Wheat Wine

Whisky och Bourbon Raw Law, Brutal Brewings egna tolkning av de 500 år…
18 Oct, 2017

Ny kartläggning visar: Svenskarna äter skrämmande mycket socker under Halloween

Övrigt Halloween växer för varje år som går och allt fler…
18 Oct, 2017

Oppigårds tillverkar ett jubileumsöl för SMAD!

Whisky och Bourbon SMAD, The Single Malt Academy of Dalecarlia, firar under 2017…
18 Oct, 2017

Brix Wine och Chefs Night gästspelar på svenska ambassaden i Rom

Mat och Restaurang Brix Wine och kocken Görgen Tidén, vars varumärke Chefs Night…
18 Oct, 2017

GBG Beer Week är Årets Ölutvecklare 2017

Whisky och Bourbon Ölveckan GBG Beer Week har tilldelats priset ”Årets Ölutvecklare 2017”…
17 Oct, 2017

Frida Ronge vann dubbla utmärkelser på Restauranggalan

Mat och Restaurang På Restauranggalan 16 oktober tilldelades Frida Ronge och Petter Stordalen…
17 Oct, 2017

Vegetarisk snabbmat på 5 minuter

Mat och Restaurang Nu lanseras tre färdiglagade, vegetariska bönrätter under det holländska varumärket…
13 Oct, 2017

Vegan eller stockholmsvegetarian - vilken är du?

Mat och Restaurang Intresset för vegetarisk matlagning har ökat rejält de senaste åren.…
12 Oct, 2017

Absolut Uncover - årets Limited Edition flaska är här

Whisky och Bourbon Med kreativitet som en av företagets drivkrafter presenterar Absolut nu…
11 Oct, 2017

Nils Oscar har producerat sprit i 18 år, men nu är det full satsning på öl som gäller

Whisky och Bourbon Det började som ett projekt 1999 och sedan dess har…
11 Oct, 2017

Svenskar slänger mat och får dåligt samvete

Mat och Restaurang En tredjedel av svenskarna slänger mat när de ser att…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet