Veckans Vintips med Anders Enquist: Kutch Pinot Noir Falstaff Vineyard

Anders Enquist 8 Aug, 2017
Vin Efter tolv år inom finansvärlden och aktiemäklare med all stress det medförde, kände Jamie Kutch, som är född och uppväxt i New York, att han ville göra något helt annat. Tanken på vin hade sedan länge fått grepp om honom och framgångarna som aktiemäklare hade hjälpt till med möjligheten att köpa och prova vin i en stor omfattning. Så både Jamie och hans flickvän lämnade två välbetalda jobb och satsade på lyckan i Kaliforniens vinbälte. Jamie kontaktade där Michael Browne på Kosta Browne som hans blev något av en mentor och rådgivare i starten.

2005 släpptes första vinet som var en Russian Valley pinot noir på 16,3 procent, och även Jamies 06:or låg på över 15 och i vissa fall 16 procent. Men efter några år hitta han formen och idag har han kommit långt bort från denna typ av alkoholstinn pinot. Vinerna ligger numera runt 13 procent och besitter en elegant, fräsch och graciös kraft med snygg fruktsyra.
Den årliga produktionen ligger idag på ca 3 000 lådor vilket Jamie säger när vi träffade honom en dag i maj på Livets Godas kontor i Stockholm att han inte har några planer på att öka. Han menar att han hittat den perfekta balansen i både kvaliteten på vinet och kontra hur mycket arbetsinsats som han lägger ner. Som han säger: ”glädjen och passionen till att göra vin får aldrig försvinna, och därför vill jag inte växa för växandets skull”. Cirka 90 procent av vinerna säljs genom firmans mejllista, men genom den svenska importören Lively Wines så finns vinerna för restauranger och i små upplagor på SB. Och skulle vinet vara slut på SB så går det ju alltid att beställa vinet enkelt via privatimport på SB.

2015 Kutch Pinot Noir Falstaff Vineyard
Sonoma County / Kalifornien / Kutch Wines / Nr 72991 / 599 kr / 95 LGP
Stram, elegant struktur med fräsch kraft. Vildhallon, smultron, körsbär och vinbär med lätt örtig hint skapar fin fruktighet med bra aromer. Ett ypperligt och välsvarvat vin som visar på Jamies finkänsla och balans mellan kraft och elegans.


Dumle får ny tappning med inspirerande visdomsord

Övrigt Dumle uppmuntrar konsumenterna att med glimten i ögat njuta av…
13 Dec, 2017

Nyhet! Likör med smak av cognac – By Braastad

Whisky och Bourbon Sedan introduktionen på 70-talet har gräddlikören haft en speciell plats…
13 Dec, 2017

Brännland Cider öppnar webshop

Vin Inför jul och nyår öppnar Brännland Cider webshop. För dig…
13 Dec, 2017

Menigo satsar på hållbara transporter och lanserar första elhybriden

Mat och Restaurang Menigo hjälper sina kunder att skapa goda och hållbara matupplevelser…
13 Dec, 2017

Yaxell Yspilon

Övrigt Nu lanserar Yaxell den nya knivserien Super Gou Ypsilon. Serien…
13 Dec, 2017

Beijing8 lanserar The Beer of the Monkey

Whisky och Bourbon - När vi utvecklar nya produkter så ser vi alltid…
13 Dec, 2017

McVegan först ut när McDonald’s väljer vegoburgare från Anamma

Mat och Restaurang McDonald’s Food Team har tillsammans med Anamma, ett varumärke inom…
12 Dec, 2017

Lagom till jul öppnar Baileys Treat Factory upp dörrarna - nu släpps biljetterna

Övrigt Nu till helgen öppnar Baileys Treat Factory - en julgodisfabrik…
12 Dec, 2017

Astar och Scandic inleder ett samarbete för att råda bot på kockbristen

Mat och Restaurang Tillsammans med Arbetsförmedlingen startas en ny gemensam arbetsmarknadsutbildning där målet…
12 Dec, 2017

Hemköp klimatkompenserar hemleveranser

Mat och Restaurang Som första svenska dagligvaruaktör klimatkompenserar nu Hemköp sina leveranser från…
12 Dec, 2017

Varför servera franska viner till Nobelmiddagens svenska smaker?

Mat och Restaurang Nobelbanketten på Stadshuset i Stockholm är Sveriges främsta gastronomiska skyltfönster…
11 Dec, 2017

Napolitansk pizza är kulturarv

Mat och Restaurang Nu står det klart; konsten att baka napolitansk pizza är…
11 Dec, 2017

Scans julskinkor hamnar på första- och andraplats i Aftonbladets årliga julskinketest

Mat och Restaurang Bland totalt 18 testade julskinkor är Scan Gourmet Julskinka den…
11 Dec, 2017

Ny restaurang med livescen på Dramaten

Mat och Restaurang I Dramatens gamla biljettkontor öppnar fredagen den 15 december Dramatenbaren.…
11 Dec, 2017

Coop erbjuder svenskt kvalitetskött från Ölanda Säteri

Mat och Restaurang Svenska konsumenter väljer gärna svenskt kött. Nu kommer Coop tillsammans…
11 Dec, 2017

Så satsar Clarion Hotel och Marcus Samuelsson på sin restaurangpersonal

Mat och Restaurang Clarion Hotel och By Marcus Samuelsson™ stärker sin position som…
11 Dec, 2017

Taittinger Brut Réserve blev årets utvalda champagne till Nobelbanketten

Vin Det anrika champagnehuset Taittinger tilldelades den stora äran att förse…
11 Dec, 2017

Plantation 20th Anniversary XO

Whisky och Bourbon När Alexandre Gabriel som 22-åring började arbeta med en av…
8 Dec, 2017

Bangkoks Michelinguide lyfter Thailands turism

Mat och Restaurang Bangkoks mat- och dryckesscen är välkänd, och i går fick…
8 Dec, 2017
Artikelarkivet