Veckans Vintips med Anders Enquist: Kutch Pinot Noir Falstaff Vineyard

Anders Enquist 8 Aug, 2017
Vin Efter tolv år inom finansvärlden och aktiemäklare med all stress det medförde, kände Jamie Kutch, som är född och uppväxt i New York, att han ville göra något helt annat. Tanken på vin hade sedan länge fått grepp om honom och framgångarna som aktiemäklare hade hjälpt till med möjligheten att köpa och prova vin i en stor omfattning. Så både Jamie och hans flickvän lämnade två välbetalda jobb och satsade på lyckan i Kaliforniens vinbälte. Jamie kontaktade där Michael Browne på Kosta Browne som hans blev något av en mentor och rådgivare i starten.

2005 släpptes första vinet som var en Russian Valley pinot noir på 16,3 procent, och även Jamies 06:or låg på över 15 och i vissa fall 16 procent. Men efter några år hitta han formen och idag har han kommit långt bort från denna typ av alkoholstinn pinot. Vinerna ligger numera runt 13 procent och besitter en elegant, fräsch och graciös kraft med snygg fruktsyra.
Den årliga produktionen ligger idag på ca 3 000 lådor vilket Jamie säger när vi träffade honom en dag i maj på Livets Godas kontor i Stockholm att han inte har några planer på att öka. Han menar att han hittat den perfekta balansen i både kvaliteten på vinet och kontra hur mycket arbetsinsats som han lägger ner. Som han säger: ”glädjen och passionen till att göra vin får aldrig försvinna, och därför vill jag inte växa för växandets skull”. Cirka 90 procent av vinerna säljs genom firmans mejllista, men genom den svenska importören Lively Wines så finns vinerna för restauranger och i små upplagor på SB. Och skulle vinet vara slut på SB så går det ju alltid att beställa vinet enkelt via privatimport på SB.

2015 Kutch Pinot Noir Falstaff Vineyard
Sonoma County / Kalifornien / Kutch Wines / Nr 72991 / 599 kr / 95 LGP
Stram, elegant struktur med fräsch kraft. Vildhallon, smultron, körsbär och vinbär med lätt örtig hint skapar fin fruktighet med bra aromer. Ett ypperligt och välsvarvat vin som visar på Jamies finkänsla och balans mellan kraft och elegans.


Exklusivt parti med mogen vit Bourgogne hos Winefinder

Vin En producent, en årgång, tre viner, sex flaskor; här har…
21 Feb, 2018

Veuve Clicquot Rosé firar 200 år

Vin Champagnehuset Veuve Clicquot firar i år 200-årsdagen av Madame Cliquots…
20 Feb, 2018

Malmös högsta Cocktail Club invigs på lördag

Övrigt Nu äntligen öppnar Clarion Malmö Lives skybar, Kitchen & Table,…
20 Feb, 2018

Traditionell japansk svärdritual återinvigde Yasuragi

Övrigt Efter en åtta månader lång renovering och ombyggnad återinvigdes i…
20 Feb, 2018

Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar en APA

Whisky och Bourbon Rosersbergs Slottsbryggeri lanserar nu ytterligare en egentillverkad mikrobryggd öl. Rosersbergs…
20 Feb, 2018

Marabou Premium i ny kostym

Övrigt Efter 16 år i sin klassiska kostym är det nu…
20 Feb, 2018

Dryckesbranschrapporten 2018

Whisky och Bourbon Enligt Dryckesbranschrapporten 2018 som släpptes under onsdagen finns idag över…
20 Feb, 2018

Ny årgång av Bodega Atamisque Serbal Cabernet Franc hos Winefinder

Vin Från Argentina och producenten Bodega Atamisque kommer vinet Serbal Cabernet…
20 Feb, 2018

Estrella Västkustchips certifierat med Svenskt Sigill

Övrigt Västkustchipsen är bättre än någonsin, det är kvalitetscertifieringen Svenskt Sigill…
20 Feb, 2018

Sveriges godaste ost utsedd

Övrigt Totalt delades tjugofem medaljer ut när Ostfestivalen gick av stapeln…
20 Feb, 2018

Stjärna till Hotell Borgholm i Guide Michelin

Mat och Restaurang Restaurangen på Hotell Borgholm med köksmästare Karin Fransson behåller sin…
20 Feb, 2018

Löfbergs nya kaffe stärker unga kaffeodlare

Övrigt Gott kaffe är ingen självklarhet när allt färre unga ser…
20 Feb, 2018

Uppdrucket v 7 med Ulrika Karlsson

Vin Fantastiska viner har präglat den gångna veckan, detta är ett…
19 Feb, 2018

Vinverket har öppnat

Vin Stockholms nya vinbar Vinverket har öppnat på Norrtullsgatan 24. Bakom…
19 Feb, 2018

Tommy Myllymäki tar över Stadsparken

Mat och Restaurang Tommy Myllymäki kommer att driva Stadsparken i Katrineholm, tillsammans med…
19 Feb, 2018

Ytterligare en hyllad årgång av Campogivanni Brunello di Montalcino DOCG 2012 lanseras exklusivt

Vin Campogiovanni Brunello di Monalcino DOCG 2012 lanseras fredagen den 2:a…
19 Feb, 2018

Preem lanserar ekologisk äggröra

Mat och Restaurang Preem utökar sitt freshfood-sortiment med en ekologisk äggröra gjord på…
19 Feb, 2018

Formbar vegofärs från Anamma

Mat och Restaurang Nu lanserar Anamma marknadens första veganska formbara färs. En efterlängtad…
19 Feb, 2018

Hernö Gin prisat för världens bästa gin för andra året i rad

Whisky och Bourbon Juryn för World Gin Awards har sagt sitt och hyllar…
16 Feb, 2018
Artikelarkivet