Veckans vintips med Niklas Jörgensen: En flaska Naoussa, tack

Niklas Jörgensen 19 Jun, 2017
Vin Min första Greklandsresa gick till Kreta för drygt 25 år sedan. Det var tillika en introduktion till det grekiska köket, om nu inte dåtidens restauranger på hemmaplan räknas in. Ni vet, de som var inredda i blått och vitt och serverade Greklandslängtande gäster en kort stund av ätbara resminnen; souvlaki, dolmades, koftede, taramosalata och pastitzio. Jag föll pladask för Hellas och den genuina vänligheten greken bjöd på, och återvände till nya ställen runtom i landet de efterföljande åren. Samtidigt accelererade min mat- och vinpassion men i Grekland var vinlistan på mången restaurang ofta begränsad till den obligatoriska retsinan plus en lokal variant av vitt, rosa respektive rött. Och så fanns då finflaskan när man ville stajla, en Naoussa Boutari. 

Vinutbudet i Grekland idag är imponerande och kvalitetsexplosionen sedan drygt trettio år tillbaka har tagit racerfart det senaste decenniet. Många är de inhemska (och fantastiska) druvsorterna men även mer internationellt välkända erbjuds, en smart balansgång. Detta börjar även synas på restauranger i alla kategorier även om det finns de som ännu nöjer sig med en handfull valmöjligheter. Men den där Naoussa Boutari-flaskan då, hur står den sig idag?

Boutari har varit synonymt med grekiskt kvalitetsvin sedan 70-talet men har fortsatt investera under resans gång. Bland annat i en toppmodern anläggning på Santorini. Och jo, firmans trotjänare från appellationen Naoussa i norra delen av landet, närmre bestämt Makedonien, står sig mer än väl. Faktiskt så har den nog aldrig varit bättre. Men vinet som får det att gnistra till lite extra är husets Naoussa Grande Reserve, toppvinet som får två år på fat och två år på flaska innan det släpps. Just nu finns 2010:an att beställa och det är skön resa man bjuds på. Ett old school-vin i något uppdaterad tappning och i en stil som verkligen andas vinromantik.

2010 Naoussa Grande Reserve (art.nr. 84071, 179 kr, BS) från Boutari görs på xinomavro, en druva som inte uttrycker särskilt mycket fruktighet utan det är snarare vegetativa toner, oliver, tomat och mylla som kikar fram. Tanninerna är ofta märkbara och syran likaså tydlig. 2010:an är ett granatrött, transparent vin med viss tegelnyans. Bouqueten är utvecklad men härligt vital och bjuder på fin komplexitet i form av tobak, läder, svarta oliver, soltorkade tomater, örtbukett och rosenblad. I bakgrunden en kryddig fatnyans och med tid i glaset utvecklas en humuston. I gommen ett medelfylligt vin med skön syrlighet, lite torra tanniner men ändå med bakomliggande frukt. Ett stänk mörka körsbär, sötlakrits, torkade frukter, rosenblad, tobak och olivspad får igång matsuget och det är onekligen en druva i sin egen stil. Tät smak med lång, lite eldig avslutning. 90 LGP

2010:an är i en skön drickfas men lär hålla nivån under flera år. För dig som går igång på en mer traditionellt inspirerad vinstil, tänk nebbiolo och barbera, så kan det här vara en riktigt fin upptäckt. Och för dig som blott vill minnas Naoussa Boutari från alla Greklandssemestrar, XL-versionen gör dig knappast besviken. Prova det till sommarens grill och drick det gärna lätt kylt ur dina bourgognekupor. En vända i karaffen gör även det gott för vinet. 

Importör är Oenoforos

Länk: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/naoussa-boutari-8407101


Belle Epoque Edition Automne 2006 - en rosé cuvée i limiterad utgåva om 48 exemplar

Vin Belle Epoque Edition Automne 2006 är säsongens andra limiterade utgåva…
18 Oct, 2017

Specialbilaga The Penfolds Collection 2017 - ute nu!

Vin Nu är den här! Vår specialbilaga om Penfolds och vinerna…
17 Oct, 2017

Spottswoode´s, Napas Margaux - Sant eller falskt?

Vin Med otrolig och imponerade komplexitet, täthet och fokus, så gläds…
16 Oct, 2017

Ardbeg lanserar sällsynt 23-åring från destilleriets mörkaste tid

Whisky och Bourbon I början av november lanseras Ardbeg Twenty Something. En 23…
16 Oct, 2017

Åter i lager! - Sjörövarrom med stil - 91 poäng till J Bally 7 Ans Pyramide

Whisky och Bourbon I början av veckan så tipsade vi er om J…
10 Oct, 2017

Uppdrucket vecka 40

Vin Vive la France! Goda viner som sparats några år, ett…
13 Oct, 2017

D.E.W. and Brew väcker liv i klassisk irländsk tradition

Whisky och Bourbon Att dricka whiskey tillsammans med öl är en gammal irländsk…
13 Oct, 2017

Årets Sill 2017 med smak av O.P.Anderson

Whisky och Bourbon När Klädesholmen och Salt & Sill i år presenterade Årets…
13 Oct, 2017

Svensk vodka bäst i Asien

Whisky och Bourbon Purity Vodka från Ellinge har vunnit det högsta priset i…
12 Oct, 2017

Smakrikt bröd blir till öl av Paul Svensson och Melleruds

Whisky och Bourbon Höstens mest spännande gastronomiska samarbete är signerat Paul Svensson, Fotografiskas…
12 Oct, 2017

Imperial IPA – en ny ale signerad Fuller’s nya bryggmästare

Whisky och Bourbon Efter succén med lanseringen av Fuller’s Past Masters kommer nu…
12 Oct, 2017

The Macallan introducerar Edition No.3, limiterad utgåva

Whisky och Bourbon The Macallan presenterar stolt Edition No.3 – en ny limiterad…
11 Oct, 2017
Artikelarkivet