Veckans vintips med Niklas Jörgensen: En flaska Naoussa, tack

Niklas Jörgensen 19 Jun, 2017
Vin Min första Greklandsresa gick till Kreta för drygt 25 år sedan. Det var tillika en introduktion till det grekiska köket, om nu inte dåtidens restauranger på hemmaplan räknas in. Ni vet, de som var inredda i blått och vitt och serverade Greklandslängtande gäster en kort stund av ätbara resminnen; souvlaki, dolmades, koftede, taramosalata och pastitzio. Jag föll pladask för Hellas och den genuina vänligheten greken bjöd på, och återvände till nya ställen runtom i landet de efterföljande åren. Samtidigt accelererade min mat- och vinpassion men i Grekland var vinlistan på mången restaurang ofta begränsad till den obligatoriska retsinan plus en lokal variant av vitt, rosa respektive rött. Och så fanns då finflaskan när man ville stajla, en Naoussa Boutari. 

Vinutbudet i Grekland idag är imponerande och kvalitetsexplosionen sedan drygt trettio år tillbaka har tagit racerfart det senaste decenniet. Många är de inhemska (och fantastiska) druvsorterna men även mer internationellt välkända erbjuds, en smart balansgång. Detta börjar även synas på restauranger i alla kategorier även om det finns de som ännu nöjer sig med en handfull valmöjligheter. Men den där Naoussa Boutari-flaskan då, hur står den sig idag?

Boutari har varit synonymt med grekiskt kvalitetsvin sedan 70-talet men har fortsatt investera under resans gång. Bland annat i en toppmodern anläggning på Santorini. Och jo, firmans trotjänare från appellationen Naoussa i norra delen av landet, närmre bestämt Makedonien, står sig mer än väl. Faktiskt så har den nog aldrig varit bättre. Men vinet som får det att gnistra till lite extra är husets Naoussa Grande Reserve, toppvinet som får två år på fat och två år på flaska innan det släpps. Just nu finns 2010:an att beställa och det är skön resa man bjuds på. Ett old school-vin i något uppdaterad tappning och i en stil som verkligen andas vinromantik.

2010 Naoussa Grande Reserve (art.nr. 84071, 179 kr, BS) från Boutari görs på xinomavro, en druva som inte uttrycker särskilt mycket fruktighet utan det är snarare vegetativa toner, oliver, tomat och mylla som kikar fram. Tanninerna är ofta märkbara och syran likaså tydlig. 2010:an är ett granatrött, transparent vin med viss tegelnyans. Bouqueten är utvecklad men härligt vital och bjuder på fin komplexitet i form av tobak, läder, svarta oliver, soltorkade tomater, örtbukett och rosenblad. I bakgrunden en kryddig fatnyans och med tid i glaset utvecklas en humuston. I gommen ett medelfylligt vin med skön syrlighet, lite torra tanniner men ändå med bakomliggande frukt. Ett stänk mörka körsbär, sötlakrits, torkade frukter, rosenblad, tobak och olivspad får igång matsuget och det är onekligen en druva i sin egen stil. Tät smak med lång, lite eldig avslutning. 90 LGP

2010:an är i en skön drickfas men lär hålla nivån under flera år. För dig som går igång på en mer traditionellt inspirerad vinstil, tänk nebbiolo och barbera, så kan det här vara en riktigt fin upptäckt. Och för dig som blott vill minnas Naoussa Boutari från alla Greklandssemestrar, XL-versionen gör dig knappast besviken. Prova det till sommarens grill och drick det gärna lätt kylt ur dina bourgognekupor. En vända i karaffen gör även det gott för vinet. 

Importör är Oenoforos

Länk: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/naoussa-boutari-8407101


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet