Veckans vintips med Niklas Jörgensen: En flaska Naoussa, tack

Niklas Jörgensen 19 Jun, 2017
Vin Min första Greklandsresa gick till Kreta för drygt 25 år sedan. Det var tillika en introduktion till det grekiska köket, om nu inte dåtidens restauranger på hemmaplan räknas in. Ni vet, de som var inredda i blått och vitt och serverade Greklandslängtande gäster en kort stund av ätbara resminnen; souvlaki, dolmades, koftede, taramosalata och pastitzio. Jag föll pladask för Hellas och den genuina vänligheten greken bjöd på, och återvände till nya ställen runtom i landet de efterföljande åren. Samtidigt accelererade min mat- och vinpassion men i Grekland var vinlistan på mången restaurang ofta begränsad till den obligatoriska retsinan plus en lokal variant av vitt, rosa respektive rött. Och så fanns då finflaskan när man ville stajla, en Naoussa Boutari. 

Vinutbudet i Grekland idag är imponerande och kvalitetsexplosionen sedan drygt trettio år tillbaka har tagit racerfart det senaste decenniet. Många är de inhemska (och fantastiska) druvsorterna men även mer internationellt välkända erbjuds, en smart balansgång. Detta börjar även synas på restauranger i alla kategorier även om det finns de som ännu nöjer sig med en handfull valmöjligheter. Men den där Naoussa Boutari-flaskan då, hur står den sig idag?

Boutari har varit synonymt med grekiskt kvalitetsvin sedan 70-talet men har fortsatt investera under resans gång. Bland annat i en toppmodern anläggning på Santorini. Och jo, firmans trotjänare från appellationen Naoussa i norra delen av landet, närmre bestämt Makedonien, står sig mer än väl. Faktiskt så har den nog aldrig varit bättre. Men vinet som får det att gnistra till lite extra är husets Naoussa Grande Reserve, toppvinet som får två år på fat och två år på flaska innan det släpps. Just nu finns 2010:an att beställa och det är skön resa man bjuds på. Ett old school-vin i något uppdaterad tappning och i en stil som verkligen andas vinromantik.

2010 Naoussa Grande Reserve (art.nr. 84071, 179 kr, BS) från Boutari görs på xinomavro, en druva som inte uttrycker särskilt mycket fruktighet utan det är snarare vegetativa toner, oliver, tomat och mylla som kikar fram. Tanninerna är ofta märkbara och syran likaså tydlig. 2010:an är ett granatrött, transparent vin med viss tegelnyans. Bouqueten är utvecklad men härligt vital och bjuder på fin komplexitet i form av tobak, läder, svarta oliver, soltorkade tomater, örtbukett och rosenblad. I bakgrunden en kryddig fatnyans och med tid i glaset utvecklas en humuston. I gommen ett medelfylligt vin med skön syrlighet, lite torra tanniner men ändå med bakomliggande frukt. Ett stänk mörka körsbär, sötlakrits, torkade frukter, rosenblad, tobak och olivspad får igång matsuget och det är onekligen en druva i sin egen stil. Tät smak med lång, lite eldig avslutning. 90 LGP

2010:an är i en skön drickfas men lär hålla nivån under flera år. För dig som går igång på en mer traditionellt inspirerad vinstil, tänk nebbiolo och barbera, så kan det här vara en riktigt fin upptäckt. Och för dig som blott vill minnas Naoussa Boutari från alla Greklandssemestrar, XL-versionen gör dig knappast besviken. Prova det till sommarens grill och drick det gärna lätt kylt ur dina bourgognekupor. En vända i karaffen gör även det gott för vinet. 

Importör är Oenoforos

Länk: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/naoussa-boutari-8407101


​23 dagar kvar till den stora finalen i Milano – världens bästa unga kock ska koras

Mat och Restaurang 21 talangfulla unga kockar från hela världen tävlar om titeln…
19 Apr, 2018

Svenska mästerskapet för sommelierer

Vin 6 maj avgörs årets svenska mästerskap i sommellerie på At…
18 Apr, 2018
Artikelarkivet